In tegenstelling tot de meeste Westerse indices weten de Emerging Markets op dit moment geen potten te breken. De herstelbeweging die bij veel andere indices van kracht is, zien we niet terug bij het overgrote deel van de groeilanden. De kans op verdere koerszwakte is zelfs enorm groot.

De meeste groeilanden hebben zware jaren achter de rug liggen. Als gevolg van de financiële crisis werden immers in het bijzonder de groeilanden hard geraakt. Dit heeft te maken met het feit dat de meeste groeilanden nog sterk afhankelijk zijn van investeerders en deze financiers keerden juist de groeilanden de rug toe. Mede daardoor beweegt de MSCI Emerging Market Index al 10 jaar lang binnen een zijwaarts koerspatroon.

Geven de groeilanden een gevaarlijk waarschuwingssignaal af?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Nautilus Research, is de zijwaartse trend bij de MSCI Emerging Market Index in beeld gebracht. Daarnaast is op deze grafiek te zien dat het huidige koersverloop weinig hoopgevend is. Zo lijken de groeilanden (opnieuw) bezig te zijn met de vorming van een zogenoemd hoofd-en-schouderpatroon. Een dergelijk patroon staat binnen de technische wereld bekend als een betrouwbaar ‘toppatroon’.

Op dit moment kan alleen de steunlijn nog redding bieden. Op het moment dat de steunlijn breekt, lijkt de weg open te liggen naar veel lagere koersen.

Geven de Emerging Markets een gevaarlijk waarschuwingssignaal af voor de rest van de financiële markten?

5 redenen om aandelen uit groeilanden te kopen

  • De waardering van de aandelen uit groeilanden bedraagt slechts de helft van de S&P 500
  • Voor het eerst in 5 jaar doen de aandelen uit de groeilanden het beter dan de S&P 500
  • Grote beleggers durven ondertussen weer te investeren in Aziatische aandelen
  • De economische groei is er hoger en de schuldengraad is lager
  • Aandelen uit groeilanden zijn een van de weinige vluchtroutes bij een nieuwe crisis

Wacht géén dag langer om aandelen uit groeilanden te kopen: LEES MEER