dollar_header De Amerikaanse economie is veel sterker dan elders in de wereld. Terwijl de Europese en Japanse centrale banken de monetaire stimulatie opvoeren, staat de Amerikaanse Fed op het punt de rente te verhogen. Daardoor wordt de US dollar nog aantrekkelijker. En stijgt deze naar pariteit tegen de euro. Simpel toch? Dat zou je denken. Maar de geschiedenis vertelt een ander verhaal. Want markten lopen vaak zozeer op de toekomst vooruit, dat veel al in de koers is verdisconteerd. Kijk alleen al naar de reactie van de euro-dollar op ECB-president Mario Draghi afgelopen donderdag. Steen Jakobsen, strateeg bij Saxo Bank, wijst er daarom op dat scepsis over een blijvend sterke dollar op zijn plaats is. Want tijdens de laatste zes renteverhogingscycli piekte de koers van de dollar juist rondom de eerste verhoging. Om vervolgens te dalen.

dollar_piek1

Hoe zit dit? Jakobsen legt uit. In feite is de rente op de dollar al 18 maanden aan het stijgen. Sinds medio 2014 liep de vergoeding op hoogrenderende obligaties al op van 7% naar 14%. En de langere rentes bodemden ook rond die tijd. Een renteverhoging in de VS zal de groeipotentie in de rest van de wereld verder drukken. De koers van de dollar zakte in het verleden om deze onbalans te vereffenen. Jakobsen wijst er op dat hij, hoewel hij al sinds 1989 in de financiële wereld werkt, nog maar drie renteverhogingscycli van de Fed meemaakte. Van alle traders nu heeft 70% tot 80% dit zelfs nog nooit eerder ervaren. De strateeg is er daarom zeker van dat een renteverhoging niet zo soepel voorbij zal gaan als vele commentatoren beweren. Hij veronderstelt dat de dollar, net als in het verleden, deze maand zal pieken. En zo de economische boost aan de wereldeconomie zal geven die deze zo hard nodig heeft. Jakobsen:

Nog een interessant weetje: de activa met de hoogste verwachte rendementen bij een renteverhoging zijn… grondstoffen en emerging markets!

dollar_grondstoffen

<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>