Een deel van de energieaandelen heeft de afgelopen twee jaar goede zaken gedaan. Zeker de oliegiganten als Shell en BP. Toch is dat niet voor alle energieaandelen het geval. Met name de kleinere olieaandelen hebben slechts mondjesmaat geprofiteerd van de rally bij de olieprijs. Het algemene plaatje ziet er allesbehalve rooskleurig uit.

De beleggers die Amerikaanse energieaandelen in hun portefeuille hebben zitten, zullen hoogstwaarschijnlijk wel weten dat deze aandelen helemaal niet positieve rendementen hoeven op te leveren. Dit is uiteraard afhankelijk van welke aandelen in het beleggingsmandje zitten en wat het moment van aanschaf is. Maar, het algemene plaatje maakt pijnlijk duidelijk dat energieaandelen nog steeds achterlopen op de rest van de markt.

Gaan energieaandelen outperformen?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Top Down Charts, is de prestatie van de Amerikaanse energieaandelen afgezet tegenover de S&P 500 index (blauw). Aan deze blauwe lijn is te zien dat de energieaandelen eigenlijk al twee jaar stilstaan (ten opzichte van de index). En dat is zelfs een pluspunt, want de jaren daarvoor waren het pijnlijke jaren voor de energieaandelen.

Op de grafiek is ook te zien dat de huidige olieprijs een veel betere prestatie van energieaandelen rechtvaardigt. De laatste keer dat er sprake was van een dergelijke divergentie, was in het jaar 2008/2009. Destijds was van het tegenovergestelde sprake en zette de olieprijs niet veel later een imposante rally in gang.

Is het deze keer de beurt aan de energieaandelen om de show te stelen?

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>