cash pond

Groot-Brittannië gebruikt steeds minder fysiek geld bij het doen van betalingen, zo blijkt althans uit nieuwe cijfers over de opkomst van cashloze betalingen. Payments Council data, die vorige week naar buiten zijn gekomen, tonen aan dat cashloze betalingen het vorig jaar voor het eerst hebben gewonnen van brief- en muntgeld. Verwacht wordt dat de volumes nog verder dalen met 30 procent in het komende decennium. The Payments Council, die het transactiesysteem van het land overziet, zei dat het niet alleen de gemiddelde persoon op de straat is die elektronische transacties verkiest boven fysiek geld. Ook bedrijven en financiële instituties verkiezen betalingen met pinpas en creditcard boven een betaling in contanten.

Betalingen in cash

Het totale aantal betalingen dat wordt gedaan door consumenten in Groot-Brittannië of door bedrijven of financiële organisaties in het land, daalde vorig jaar naar 48 procent van alle betalingen. Hiermee wordt in het land voor het eerst minder dan de helft van de betalingen gedaan door middel van contant geld. 4,4 procent van alle Britten zegt zelfs bijna helemaal nooit meer gebruik te maken van losgeld. ThePayments Council zei dat er in het Verenigd Koninkrijk over heel 2014 in totaal 18 miljard keer een cashbetaling is gedaan. Dit was goed voor zo’n 250 miljard Britse pond, ongeveer 389 miljard euro. De groep merkte op dat contant geld in 80 procent van de gevallen wordt gebruikt in kroegen, clubs en krantenwinkels.

Cash sterft niet uit

Victoria Cleland van de Bank of England, wiens handtekening op de bankbiljetten staat, zei tegenover BBC dat ze ondanks een daling van het aantal betalingen in cash, niet denkt dat contante betalingen zullen uitsterven. ‘Absoluut niet’, zei ze in een antwoord op de vraag of cash uit zal sterven. ‘Sinds ik ben begonnen met de baan, zie ik juist een groeiende vraag. Ik zie een 46% stijging van het aantal bankbiljetten dat in omloop is. Hoewel het percentage van cashbetalingen daalt, zie ik nog steeds een groot aantal cashbetalingen.’ Ga met deze tips beter om met je belegbaar vermogen