De aandelenmarkten zijn al meer dan 8 jaar aan het stijgen en normaal gesproken zou je dan verwachten dat steeds meer mensen op hun hoede zijn. Gezien de geschiedenis is dit immers een van de langste stierenmarkten ooit. Toch is niets van dat alles op dit moment terug te zien. Sterker nog; er zijn maar weinig analisten te vinden die pessimistisch gestemd zijn.

Warren Buffett leert ons dat we angstig moeten zijn op momenten dat anderen hebzuchtig zijn. En we zouden kunnen zeggen dat er op dit moment sprake is van behoorlijk wat hebzucht onder de beleggers. Als gevolg van de lage rente weten steeds meer mensen de weg naar de beursvloer te vinden en als gevolg daarvan worden we bijna dagelijks geconfronteerd met nieuwe recordkoersen.

Analisten geloven in verder stijgende beurskoersen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Atlas Investor, is te zien dat maar weinig financiële adviseurs op dit moment pessimistisch gestemd zijn. Ondanks het feit dat deze groep vaak bestempeld wordt als ‘kenners van de markt’, zaten ze er de afgelopen jaren meermaals flink naast. Juist op de momenten dat deze zogenaamde kenners immers rekenden op verder stijgende beurskoersen, kregen we regelmatig te maken met de nodige flinke correcties.

Omdat we op dit moment opnieuw te maken hebben met behoorlijk wat optimisme onder de analisten, moeten we juist nu rekening houden met een onverwachte correctie. Recent hebben we daar al eventjes aan kunnen wennen.