Goud race Met verliezen van 8% tot 15% op het wereldwijde toneel in de eerste 2 weken van 2016 zou je kunnen verwachten dat de goudprijs een fantastische start zou maken in het nieuwe jaar. Maar niets is minder waar. Goud werd niet afgeslacht zoals de rest, maar veel enthousiasme langs de vraagzijde is er ook niet. Goudmijnaandelen presteren daarentegen wel goed. Hoe komt dat? Goud blijft nog steeds onder $1.100 en dit heeft er voornamelijk mee te maken dat de investeringsvraag naar goud nog steeds zo droog staat als een woestijn op een maandag morgen. Dit kunnen we duidelijk zien aan de goudvoorraad van GLD, de grootste goud-ETF ter wereld.

GLD

Sinds de goudprijs door $1.550 zakte in 2013 is de investeringsappetijt voor GLD volledig zoek. Een kleine vonk van hoop zien we wel begin 2016 waar een kleine toename te vinden is in de goudvoorraad. Het is een begin maar het zal navolging moeten krijgen de komende maanden. Een terugkeer van investeerders is broodnodig voor een hogere goudprijs. Goudmijnaandelen presteren dan wel beter, zeker te midden van het brute verkoopgeweld op de aandelenmarkt. Barrick Gold, ’s werelds grootste goudproducent, noteert bijvoorbeeld terug op het niveau van juli 2015. Ook de fel geplaagde Zuid-Afrikaanse goudproducenten noteren in het groen in 2016. De lage olieprijs en de zwakkere munten in de landen van veel goudproducenten zorgen ervoor dat analisten steeds optimistischer worden voor goudmijnaandelen. Dit is de eerste keer sinds de stierenmarkt in 2011 abrupt ten einde kwam. Na de uitkotsfase van juli vorig jaar ligt er een duidelijke bodem onder de goudmijnaandelen.

goudmijnaandelen

Goudmijnaandelen hebben 3 jaar voorsprong op andere grondstoffenproducenten. Goudmijnaandelen zitten al veel langer in ‘meltdown modus’ dan bijvoorbeeld Glencore, Anglo American, Rio Tinto of BHP Billiton. Deze grondstoffenproducenten beginnen nu pas in de kosten te snijden nadat de grondstofprijzen in 2015 decimeerden. IJzererts daalde bijvoorbeeld 42% in 2015 en koper 25% terwijl de goudprijs vorig jaar slechts 10% daalde. Goudmijnaandelen sneden het overtollige vet reeds weg en zijn terug efficiënt bij de huidige goudprijs. De lage olieprijs helpt ook nog eens de marges te verbeteren.

Er is maar 1 reden dat goudmijnaandelen nog niet exploderen

De reden dat goudmijnaandelen nog niet als een raket naar de stratosfeer schoten, is de vrees dat de goudprijs alsnog onder $1.000 zal zakken. Veel analisten gaan hier nog steeds vanuit wanneer de Federal Reserve in 2016 de rentecyclus verder voltrekt. Momenteel ligt de gemiddelde kostprijs voor een goudproducent op $900. Wanneer de goudprijs onder $1.000 zijn er opnieuw veel mijnen die cash verbranden. Dat weerhoudt investeerders momenteel ervan om voluit goudmijnaandelen te kopen.

<< Download hier de gratis GoudGids van Slim Beleggen >>

Er zijn dus nog enkele onzekerheden die goud en goudmijnaandelen tegenhouden om hun beste prestatie in vele jaren neer te zetten, maar het neerwaartse risico beperkt zich met de dag terwijl het opwaartse potentieel steeds groter wordt.