Het hele beursjaar is er al sprake van een onuitputtelijke stijgende trend. Ook afgelopen week werden er weer nieuwe recordkoersen op de borden getoverd. Met name tijdens de laatste handelsdag van de week wisten de indices de weg naar omhoog goed te vinden. Is er nog wel hoop voor de beren?

Ondanks de recordkoersen, waar we bijna dagelijks mee geconfronteerd worden, maken steeds meer analisten zich zorgen om de hoge aandelenkoersen. Volgens sommige gediplomeerde analisten zijn aandelen op dit moment zwaar overgewaardeerd en daardoor zou dit niet het ideale moment zijn om aandelen aan de portefeuille toe te voegen.

Gaan de beren binnenkort de regie in handen nemen?

Er zijn meerdere maatstaven aanwezig om in kaart te brengen of er sprake is van een overwaardering binnen de aandelenmarkten. Een van de meest bekende en gebruikte indicatoren is de Shiller Price to Earnings Ratio. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van StockTwits, is te zien dat we bij deze ratio in het verleden zelden te maken hebben gehad met een dusdanige overwaardering waar we vandaag de dag mee geconfronteerd worden.

Wat dat betreft zouden we dus kunnen zeggen dat er nog hoop is voor de beren. Anderzijds geeft dit geen garantie dat de beren binnenkort de regie in handen zullen gaan nemen. Er is namelijk ook nog steeds hoop voor de stieren, want tijdens de internetzeepbel liep de overwaardering nog veel verder op.

De conclusie wordt er niet anders op: eens zal ook deze zeepbel gaan knappen.