Commerciële ruimtevaart zit in de lift

Mensen zijn soms vreemd wat hun belangstelling voor de buitenwereld betreft. Spectaculaire lanceringen van raketten trekken de aandacht maar bijna niemand heeft aandacht voor de snelle opkomst van de commerciële ruimtevaart. Die commerciële ruimtevaart heeft de wat eigenaardige naam SpaceX gekregen.

In tegenstelling tot de traditionele ruimtevaart, die gedragen werd door de programma’s van enkele grootmachten, wordt de commerciële ruimtevaart gedragen door het geld afkomstig uit privé bronnen. Risicokapitaal speelt in dit nieuw segment van de markt een belangrijke rol. Ook voor investeerders liggen hier kansen weggelegd. Waarnemers zijn zelfs van mening dat nu posities ingenomen moeten worden met het oog op een snelle groei van de sector. In 2011 waren ongeveer 100 bedrijven met commerciële ruimtevaart bezig, vandaag is dat aantal gegroeid tot 700 of zelfs meer. Daar zijn grote bedrijven bij maar ook kleine startups.

Commerciële ruimtevaart ook interessant voor beleggers

Voorlopig blijft het aantal keuzemogelijkheden voor de investeerders relatief beperkt. Bijna 70 procent van de bedrijven in de sector is nog niet beursgenoteerd. Dat betekent dat er toch al vele tientallen aandelen beschikbaar zijn waarmee ingespeeld kan worden op de snelle vlucht die de sector zou kunnen nemen. De meeste bedrijven actief in de commerciële ruimtevaart zijn actief in het vervaardigen van satellieten, een activiteit waarvoor inderdaad een grote toekomst weggelegd is. Deze bedrijven genereren allemaal samen een omzet van ongeveer 250 miljard dollar, een bedrag dat nog elk jaar in snel tempo toeneemt. De bekendste namen in de sector zijn momenteel DISH Network, DigitalGlobe, Garmin, Iridium en SES. Ook de grote bedrijven zijn geïnteresseerd in de sector. AT&T kondigde eerdit jaar de overname aan van Take DirecTV voor een bedrag van ca. 50 miljard dollar. Google nam anderzijds Skybox Imaging over voor 500 miljoen dollar, ook dit bedrijf is gespecialiseerd in de bouw van satellieten. Meer over commerciële ruimtevaart in het Technologie Rapport