Het lijkt alsof er niets anders meer belangrijk is dan de rentebeslissing van de Federal Reserve. Een hogere rente zorgt in theorie voor een tragere economische activiteit, een sterkere Amerikaanse dollar en lagere inflatie. Met andere woorden: de deflatoire druk neemt toe, net als de kans op een nieuwe globale crisis. Albert Edwards is een notoire pessimist, permabeer en criticaster van het beleid van de Federal Reserve. Toch juicht hij een renteverhoging toe. In tegenstelling tot de oproep van het IMF of de Wereldbank denkt Edwards dat het beter is om de rente zo spoedig mogelijk te verhogen.
“Er is niets zo erg als een door de centrale banken geblazen bubbel dan een nog grotere door de centrale banken geblazen bubbel.”
Edwards waarschuwt al jaren dat een verstrakking van het monetaire beleid slecht nieuws is voor de economie. Maar een renteverhoging uitstellen maakt alles alleen maar erger. Bij deflatie zouden consumenten hun aankopen uitstellen omdat goederen goedkoper worden. Dit zet een rem op de economische activiteit. Een sterkere Amerikaanse dollar zou slecht nieuws betekenen voor grondstoffen waardoor deze verder kunnen dalen. Dit geeft deflatie opnieuw een duw in de rug.
Deflatoire crisis onvermijdelijk?
Edwards vraagt zich dan ook af wat we al geleerd hebben uit de financiële crisis? Niets! De centrale banken doen gewoon verder zoals vroeger. De Federal Reserve doet nu al iets meer dan een jaar een poging om het monetaire beleid te verstrakken, maar ze nemen daarvoor ontzettend lang hun tijd. Op deze manier blijven de excessen groeien. Hoe langer een normalisatie van de situatie uitblijft, hoe groter de gevolgen zullen zijn. Als de Federal Reserve nu niets doet, herhaalt het de fouten uit het verleden. Dit wil zeggen dat er geen ontkomen meer aan is … een nieuwe financiële of deflatoire crisis staat dan in de steigers.
<<< Uw vermogen beschermen voor een nieuwe financiële crisis doet u via deze GoudGids >>>