De groei in de eurozone lijkt op dit moment haast stil te vallen. Recent werd bekend dat de Italiaanse economie tijdens het laatste kwartaal van 2018 officieel in een recessie is beland. Afgelopen week werd bekend dat de Duitse economie daar net aan wist te ontsnappen. Het is in ieder geval duidelijk geworden dat de situatie binnen de eurogrenzen er steeds beroerder begint uit te zien.

Tijdens de afgelopen maanden zijn meermaals de verwachtingen voor de groei in de eurozone naar beneden toe bijgesteld. De meeste economen maken zich met name zorgen om de ontwikkelingen in Duitsland. De motor van de Europese economie begint namelijk te pruttelen. Zo wist de Duitse economie in 2018 met ‘slechts’ 1,4% te groeien. Een jaar eerder liet de grootste economie van Europa nog een vooruitgang met 2,2% zien.

Eurozone kwetsbaar door handelsspanningen en de Brexit

De stagnatie in de groei binnen de eurozone is onder meet te wijten aan wereldwijde handelsspanningen en de Brexit. Hierdoor werd in het bijzonder de Duitse export hard geraakt. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat eurozone industriële productiesector jaar-op-jaar met 4,2% is gekrompen. Dit is de ergste daling sinds het jaar 2009. En destijds werd de eurozone geteisterd door de rampzalige financiële crisis.

De laatste keer dat er sprake was van een langdurige krimp binnen de industriële productiesector, was in de periode 2012-2013. Destijds ging de eurozone gebukt onder de eurocrisis. Is de huidige krimp te danken aan de handelspolitiek van Trump?

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>