Op 13 februari hebben EU-comités een belangrijke stap gezet richting baanbrekende wetgeving voor kunstmatige intelligentie (AI). Deze wet, genaamd de AI Act, heeft als doel richtlijnen vast te stellen voor AI-gebruik in verschillende sectoren. 

AI regulering in aantocht

De AI Act, die binnenkort ter stemming naar het Europees Parlement gaat, is bedoeld om belangrijke aspecten van AI-regulering aan te pakken.

Zo zullen er bijvoorbeeld strenge regels gelden voor het beschermen van auteursrechten van AI-makers en het voorkomen van toepassingen die de rechten van burgers bedreigen.

De Europese Commissie is van plan een AI-kantoor op te richten om de naleving van risicovolle AI-modellen te controleren. Dit is bedoeld om investeerders gerust te stellen over de veiligheid en betrouwbaarheid van AI-toepassingen.

Als de AI Act wordt aangenomen, wordt verwacht dat deze binnen twee jaar volledig van kracht zal zijn.

Bezorgdheid over regulering groeit

Er waren echter ook zorgen geuit door sommige bedrijven over mogelijke verstikkende effecten van te strikte regulering op innovatie.

Een gezamenlijke brief van 33 bedrijven waarschuwde tegen overregulering die de ontwikkeling van AI zou kunnen hinderen.

Bron: Cointelegraph
Foto: iStock