Opnieuw staat de Europese Unie op het punt om douanerechten in te voeren op goedkope goederen die direct van Chinese online retailers worden gekocht, zoals Temu en Shein. Deze maatregel komt voort uit zorgen over de kwaliteit en veiligheid van producten die uit China worden geïmporteerd.

Toename e-commerce dwingt EU tot herziening douaneregels

Volgens bronnen binnen de Europese Commissie zal de huidige drempel van €150, waarbij goederen vrijgesteld zijn van belastingen, worden geschrapt. Dit betekent dat alle goederen, ongeacht hun waarde, belastingplichtig kunnen worden bij invoer in de EU.

Deze stap komt na een sterke toename van het aantal importzendingen via e-commerce, waarbij Chinese platforms zoals Temu en AliExpress een dominante rol spelen. Vorig jaar werden meer dan 2,3 miljard items onder de huidige drempel in de EU ingevoerd. Dit is een verdubbeling vergeleken met het voorgaande jaar.

Christel Delberghe, directeur-generaal van EuroCommerce, benadrukt het belang van een gelijk speelveld binnen de EU-markt. Ze zegt:

We willen een gelijk speelveld op EU-niveau in online retail voor alle spelers die zich richten op consumenten in de EU, ongeacht waar ze zijn gevestigd.

Chinese retailers positief over EU-douanemaatregelen

Hoewel de maatregel nog moet worden goedgekeurd en uitgevoerd, reageren de betrokken Chinese retailers voorzichtig positief.

Zo verklaarde Shein dat ze “volledig steun verlenen” aan inspanningen om douanerechten te hervormen, mits deze eerlijk en rechtvaardig zijn voor alle partijen.

 

Bron: Financial Times
Foto: iStock