euro, dollar, pariteit

De afgelopen dagen werd duidelijk dat de Europese Centrale Bank (ECB) er alles aan wil doen om de Europese economie op de rail te houden. We weten allemaal wel dat de Europese economie op dit moment gebukt gaat onder een zeer lage inflatie. De president van de ECB, Mario Draghi, is van mening dat deze inflatie in de toekomst zelfs zou kunnen gaan omslaan tot deflatie. Een dergelijk scenario heeft Japan al meerdere malen meegemaakt en het is daarom ook niet vreemd dat Draghi het scenario van deflatie wil voorkomen. Deflatie heeft de Japanse economie immers alleen maar verder in het slop getrokken. De uitspraken van Mario Draghi hebben echter ook een keerzijde. Doordat de ECB openstaat voor verdere stimuleringsmaatregelen, is de waarde van de euro de afgelopen dagen flink afgenomen. De afgelopen twee dagen wist de koers van de euro/dollar zelfs te dalen tot koers 1.0608. En volgens Goldman Sachs moeten we ook de komende tijd rekening houden met een verdere daling van de koers van de euro.

De Fed kan zorgen voor een verdere daling van de Euro

Goldman Sachs laat in een verklaring weten dat de kans groot is dat de euro/dollar koers de komende weken alleen maar verder zal gaan dalen. Mocht de Amerikaanse centrale bank de komende weken daadwerkelijk de rente gaan optrekken, dan zal dit waarschijnlijk een positief effect gaan hebben op de koers van de dollar. En als gevolg daarvan zal de euro ten opzichte van de dollar dus verder onder druk komen te staan.

euro-dollar

Op de grafiek hierboven is ook te zien dat de koers van de euro/dollar vaak daalt wanneer de Fed voor de eerste keer in lange tijd haar rentestand optrekt. Goldman Sachs wijst ons er daarom ook op dat de euro, ten opzichte van de dollar, de komende maanden alleen maar zwakker zou kunnen gaan presteren.

>> Bescherm altijd een deel van uw vermogen <<