Trump wist op de valreep van het jaar 2017 zijn beoogde belastinghervormingen door te voeren. Door zijn belastingplan gaan de Amerikaanse bedrijven een stuk minder belasting betalen. Deze belastingverlaging moet voor extra banen gaan zorgen. Iets wat Bush in het jaar 2004 ook probeerde.

In het jaar 2004 wist president Bush goedkeuring te krijgen voor zijn plan die er voor moest gaan zorgen dat er heel wat nieuwe Amerikaanse banen gecreëerd zouden gaan worden. Dit plan staat bekend onder de naam ‘The Homeland Investment Act’. Samenvattend kwam dit plan er op neer dat de Amerikaanse bedrijven voor een groot deel belastingvrij buitenlandse tegoeden konden terughalen naar het Amerikaanse vaste land.

Euro beschikt nog over genoeg potentieel

Opvallend genoeg komt het belastingplan van president Trump behoorlijk in de buurt van het plan van president Bush. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Nordea Markets and Macrobond, is te zien dat de EUR/USD de afgelopen maanden een soortgelijk parcours heeft afgelegd als in het jaar 2003/2004 gebeurde. Ook destijds wist de euro (tegenover de dollar) flink te profiteren toen het plan van Bush uiteindelijk getekend werd.

Gezien de overeenkomsten tussen het belastingplan van Trump en The Homeland Investment Act van Bush, zou de euro de komende maanden de weg naar boven kunnen gaan vervolgen. Zeker wanneer we de overeenkomsten tussen 2016/2017 en 2003/2004 bekijken.

Op deze grafiek is echter ook te zien dat deze stijgende beweging van korte duur kan zijn. Uiteindelijk wist de dollar in het jaar 2005 namelijk genadeloos terug te slaan. Zo ver is het echter nog niet.