Vijf dagen geleden besloot de Europese Centrale Bank de rentes te verhogen met 50 basispunten. Een verderzetting van het rentebeleid is noodzakelijk volgens voorzitter Christine Lagarde vermits ze verwacht dat de inflatie lang hoog zal blijven. De euro steeg in waarde na deze uitspraak omdat men verwacht dat er nog meer renteverhogingen op de agenda staan.

De euro is in waarde gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar na de uitspraak van ECB-voorzitter Christine Lagarde dat de inflatie in de eurozone nog een lange tijd aan de hoge kant zal blijven. Ze suggereert hiermee dat er wellicht nog meer renteverhogingen op de planning staan. Hun inflatiedoel van 2 procent is voorlopig niet haalbaar.

A sizeable policy adjustment is already behind us: since July last year we have raised interest rates by 350 basis points. However, inflation is still high, and uncertainty around its path ahead has increased. This makes a robust strategy going forward essential.

Lagarde benadrukte dat de centrale bank er alles aan zal doen om hun doel te bereiken. Vorige week verhoogde de ECB de rentes met 50 basispunten, de zoveelste verhoging op rij. Het rentebeleid is volledig afhankelijk van de maandrapporten, er wordt bijgestuurd wanneer nodig.

With high uncertainty, it is even more important that the rate path is data-dependent.

Inflatie

Eerder deze maand voorspelde de Europese Centrale Bank dat de totale inflatie in de loop van het jaar zal dalen tot 5,3 procent eind 2023 en 2,9 procent in 2024. Deze cijfers houden geen rekening met de recente onrust in de bankensector. De vraag is nu of er een nieuwe financiële crisis zal onstaan, zoals in het jaar 2008. Of zijn we deze keer beter beschermd?

Those tensions have added new downside risks and have made the risk assessment blurrier. More generally, many of the assumptions in the projections, such as those on fiscal policies and energy and food prices, are volatile. This implies additional uncertainty around the baseline for both growth and inflation.

Hoofdeconoom van de ECB, Philip Lane, kwam ook aan het woord met een meer gematigde opmerking en zei woensdag dat er redenen zijn om aan te nemen dat de onderliggende inflatiemaatregelen na verloop van tijd zullen versoepelen, aldus Reuters.

Bronnen: Silvia Amaro – CNBC

Foto: Alf Melin – FlickrCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>