De plannen van de Italiaanse regering zijn niet onopgemerkt gebleven bij de beleggers. Tijdens de afgelopen twee weken reageerden de financiële markten nogal heftig als er nieuws vanuit Italië verscheen. Volgens sommige kenners zouden we in de nabije toekomst geconfronteerd kunnen gaan worden met een ware Eurocrisis.

Dat de nieuwe Italiaanse regering plannen heeft die tegen de wensen van Brussel en de ECB in gaan, dat moge duidelijk zijn. Zo pleiten de Italianen onder andere voor een flinke lastenverlaging. Toch is de kans erg klein dat deze lastenverlaging er daadwerkelijk gaat komen.

Eurocrisis lijkt nog ver weg te zijn

Volgens sommige kenners is de huidige situatie te vergelijken met de situatie van Griekenland in het jaar 2015. Destijds schatten de individuele en institutionele beleggers de kans op het uiteenvallen van het eurogebied op 50%. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, is te zien dat die kans op dit moment slechts 15% bedraagt.

Wat dat betreft lijkt een Eurocrisis dus wat overdreven geformuleerd te zijn. Wel is het duidelijk dat Draghi opnieuw een spannende tijd tegemoet gaat. Hij moet er immers als president van de ECB voor zorgen dat de rust terugkeert. En dat lijkt nog een hele opgave te zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>