Donderdag schreven we over de Portugese kiezer die in opstand kwam tegen de bezuinigingen van de huidige centrum-rechtse coalitie. De linkse Socialistische Partij, de Communisten en het Linkse Blok verkregen een absolute meerderheid in het parlement. En zij gaven al aan een reeks bezuinigingen terug te draaien. Daarmee zou de kans klein worden dat Portugal zou gaan voldoen aan de Europese begrotingsregels. President Aníbal Cavaro Silva kon als enige nog een stokje steken voor een linkse regeringscoalitie. En tot grote ontzetting van velen is dat precies wat hij deed. Sinds de invoering van de eurozone kwam het nog nooit zo ver dat in het ‘nationale belang’ democratisch verkozen eurosceptische partijen de macht werd ontzegd. Uiteraard zijn de Socialisten woedend. Zij dreigen met een onmiddellijke motie van wantrouwen. Onder de grondwet kunnen nieuwe verkiezingen op zijn vroegst het tweede halfjaar van 2016 plaatsvinden. In de tussentijd dreigt een verlamming die Portugal op ramkoers met Brussel brengt, met een mogelijke nieuwe schuldencrisis tot gevolg. Commentator Ambrose Evans-Pritchard van de Telegraph is snoeihard in zijn oordeel:
Brussel heeft echt een monster gecreëerd.
De economische ontwikkeling in Portugal na invoering van de eurozone is niet anders dan rampzalig te noemen. Uit bovenstaande grafiek blijkt dat dat alleen Griekenland het nog iets slechter deed.
Polen & Nederland: weerstand tegen ‘Europa’ groeit
Dan waren er zondag verkiezingen in Polen. De conservatieven veroverden een meerderheid in het Poolse parlement onder leiding van voormalig premier Jaroslaw Kaczynski. En hij is absoluut niet van plan zich de les laten lezen door Europa. Tot slot Nederland. Als er nu verkiezingen zouden plaatsvinden, zou de PVV van Geert Wilders waarschijnlijk veruit de grootste partij worden. Wilders staat, naast zijn felle weerstand tegen het huidige asielbeleid, bekend om zijn uitgesproken weerstand tegen de EU en de euro. Zo vervaardigde de economische denktank Capital Economics op verzoek van de PVV begin vorig jaar het ‘Nexit’-rapport. Daarin concludeert het adviesbureau dat een vertrek uit de eurozone gunstig uit zou pakken voor Nederland. Al met al komt het EU en eurozone-concept onder steeds grotere druk te staan. Slimme beleggers doen er goed aan de ontwikkelingen scherp in de gaten te houden.
<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>