Wat is de toekomst van Europa nu de langslepende recessie eindelijk achter de rug is. En wat betekent dat voor de Europese financiële markten. Wij kregen een verrassende visie voorgeschoteld van de topman van WPP Group. ’s werelds grootste reclameconcern. Op het
World Economic Forum in Davos werd over van alles en nog wat gepraat, maar één item dat hoog op de agenda stond was Europa en de toekomst van het Avondland. De Europese recessie kan dan achter de rug zijn, maar wat betekent dit nu voor de Europese beurzen? Moeten we nu onverdeeld bullish worden voor die beurzen? Wellicht is de Europese recessie achter de rug maar dat betekent niet automatisch dat de Europese beurzen van vandaag op morgen de pannen van het dak zullen spelen. Het probleem is namelijk dat beter niet automatisch goed betekent. Dat de Europese economie uitgebodemd is, daar is eigenlijk iedereen het wel over eens. Maar dat betekent niet automatisch dat alles nu meteen op wieltjes gaat lopen. Een dramatische verbetering van de toestand moet niet worden verwacht. Daarvoor is de situatie in vooral Zuid-Europa nog veel te zorgwekkend. Zo er daar al sprake is van herstel, is dat zeer pril en fragiel.
Europa moddert verder door
Sir Martin Sorrell, CEO bij WPP Group, weet als voorzitter van de grootste reclamegroep in de wereld waarover hij spreekt. In de visie van Sorrell zijn er twee Europa’s. Nee, niet wat iedereen vermoedt: een onderscheid tussen Zuid- en Noord-Europa, tussen goede en slechte economieën. Sorrell legt de cesuur namelijk elders en wel tussen het Westen en het Oosten. Hij is zeer positief over Oost-Europa, maar heel wat minder positief voor West-Europa. Oost-Europa heeft namelijk een nieuw elan gevonden, iets wat in West-Europa nog altijd niet het geval is. Daar blijft men in het beste geval aanmodderen. Om het heel concreet te stellen: Sorrell is vooral positief voor Duitsland, Polen en Rusland. Dit trio is als Europese economische leiders uit de crisis gekomen en zal ook in de toekomst het voortouw blijven nemen. West-Europa zal echter economisch in de touwen blijven hangen, onder andere omdat ons continent een achterstand heeft opgelopen waar het de energiesector betreft.