Europees banksysteem William White spreekt harde taal over de huidige financiële crisis. White was ooit actief in het ‘management committee’ van de BIS. De BIS regelt financiële transacties tussen centrale banken. Het wordt wel eens de centrale bank der centrale banken genoemd. En als zo’n hooggeplaatst persoon donkere wolken ziet, kan je je maar beter voorbereiden. De Bank of International Settlements is misschien minder bekend, maar is net zo belangrijk als het IMF en de WereldBank. Volgens William White is de huidige situatie van het globale financiële systeem zorgwekkend te noemen, het is gevaarlijk onstabiel. De situatie zou zelfs erger zijn dan in 2007 omdat de centrale banken amper nog ammunitie hebben om een volgende crisis het hoofd te bieden. Zo zei White:

Deze situatie is erger dan in 2007, bij de volgende crisis zal duidelijk worden dat veel schulden nooit meer terugbetaald zullen worden.

White suggereerde ook dat het Europese banksysteem opnieuw gekapitaliseerd zal worden op een schaal die vandaag ondenkbaar is. En door de nieuwe wetgeving rond bail-ins zal een groot deel van de deposito’s aangesproken worden om het bloeden te stelpen. En William White is niet alleen. Michael Bury sprak recent ook over de “absurde” hoeveelheid schulden die er zijn. Bury verdiende bijna een decennium geleden $100 miljoen door de huizencrisis in de Verenigde Staten aan te zien komen. Volgens Michael Bury heeft de balans van de Federal Reserve een hefboom van 100:1.

Misschien heeft de wereld écht zijn limieten bereikt

De financiële markten verkeren als in paniekmodus sinds het begin van het jaar. Aandelenmarkten en grondstoffen schieten naar beneden. Wanneer de markten al op dergelijke manier reageren bij de eerste indicatie van een crisis, kan je je al voorstellen wat een echte crisis teweeg zal brengen. Misschien dat de wereld er stilaan achter komt dat men geen blijvende welvaart kan creëren op basis van meer schulden, meer belastingen en geld printen. Misschien heeft de wereld écht zijn limiet bereikt, aldus sovereignman.

<< Bescherm je vermogen: koop goud >>