De Europese aandelenmarkten hebben er een kwakkele beursdag opzitten. De vredesgesprekken tussen Rusland en Oekraïne lijken dan toch niet gunstig te zijn waardoor beleggers en investeerders eerder aan de zijlijn blijven toekijken. De geopolitieke onzekerheid en de stijgende inflatie bepalen nu al enkele weken het sentiment op de markten.

Het gaat hard op en neer op de beurzen de afgelopen weken, met donkerrode en donkergroene dagen. In Europa was de beursdag eerder roodkleurig donderdag. In de Verenigde Staten zijn de indexen licht negatief gestart. Het sentiment wordt deze week bepaald door de gesprekken tussen Rusland en Oekraïne. Rusland had begin deze week gezegd dat het hun militaire aanwezigheid zou afbouwen, maar dat zou een afleidingsmanoeuvre.

Ook de olieprijzen hebben een invloed op de markten. Hogere prijzen doen de inflatie stijgen en dat heeft gevolgen voor de monetaire beleidsaanpassingen van de Federal Reserve. Bij een hardnekkige hoge inflatie, zouden ze kunnen overgaan tot een agressieve aanpak waarbij de rentes sneller verhoogd worden. En dat scenario zien beleggers liever niet gebeuren.

Amerikaans president Joe Biden heeft gezegd dat de Verenigde Staten in de mogelijkheid is om de komende maanden 180 miljoen olievaten uit hun Strategic Petroleum Reserve op de markt los te laten in een poging om de olieprijzen, en de inflatie, af te koelen.

Geen paniek?

Volgens Hugh Gimber, marktstrateeg bij JPMorgan Asset Management, moeten beleggers en investeerders niet in paniek raken. Overheden en instellingen hebben zich flexibel opgesteld tijdens de coronapandemie en zullen dit blijven doen in tijden van oorlog en onzekerheid. Hoewel de vooruitzichten niet zo positief zijn, verwacht hij niet meteen een recessie.

If it’s governments that decide to step in, then you shouldn’t see as big an impact on measures such as retail sales as you would expect normally just given the jump in prices that we’ve seen.

Bronnen: Ellioth Smith & Holly Ellyatt – CNBC

Foto: Fotoblend – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>