Voor de Europese Unie zijn het geen gemakkelijke jaren geweest. Aan het begin van dit jaar werd duidelijk dat het jaar 2017 min of meer alles of niets moest gaan worden voor het voortbestaan van de EU. Door de positieve uitslagen bij de Nederlandse en Franse verkiezingen is het geloof in de EU weer volledig terug en dat is ook te merken bij de Europese bedrijven.

De afgelopen jaren zijn niet gemakkelijk geweest voor de eurozonelanden. De euro heeft flink wat terrein moeten inleveren als gevolg van de diepe crisis waarin de eurozone werd ondergedompeld. Sinds de lancering van het stimuleringspakket van de ECB is de economische situatie flink verbeterd en dat is ook te merken bij de Europese bedrijven. De CEO’s van deze bedrijven durven immers weer investeringen te doen.

Europese bedrijven durven weer te investeren

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de verwachtingen behoorlijk hooggespannen zijn. De verwachting is immers dat de Europese bedrijven dit jaar het meest zullen gaan investeren sinds de uitbraak van de financiële crisis. En daarmee wordt duidelijk dat ook de EU steeds meer de crisis achter zich probeert te laten.

Volgens Thomas Thygesen, strateeg bij SEB AB, heeft de positieve houding van de Europese bedrijven te maken met de groeiende vraag van Europese consumenten. Omdat de Europese economie weer aantrekt durven de consumenten ook weer sneller aankopen te verrichten. En dat maakt het voor bedrijven mogelijk om geld te investeren in nieuwe projecten.