De Europese beurzen kwakkelen verder en openden de handelsdag donderdag bedrukt. Het merendeel van de indexen startte in de min en het ziet er niet naar uit dat de laatste dag van de eerste jaarhelft groen zal kleuren. Het sentiment blijft negatief omwille van de recessievrees en de oorlog in Oekraïne. Daarenboven zijn centrale banken de rentes aan het verhogen.

Het sentiment op de markten blijft negatief. In Europa zijn de beurzen de laatste handelsdag van de eerste jaarhelft negatief gestart nadat de markten in de Verenigde Staten woensdag rood eindigden. Beleggers zien het met andere woorden niet meteen goedkomen en verkiezen cash boven aandelen. De vrees voor een recessie blijft groot en de vooruitzichten verbeteren niet.

De Stoxx 600 ging 0,6 procent onderuit bij opening en noteerde een uur later 1,6 procent lager. Het sentiment is negatief en gaat de komende periode wellicht niet verbeteren. De inflatie blijft maar stijgen terwijl centrale banken inspanningen doen om deze te stabiliseren. De rentes in de Verenigde Staten, Europa, het Verenigd Koninkrijk, etc… worden verhoogd en dat doet het risico op een economische vertraging en een recessie toenemen.

Vooruitzichten

Ook de situatie in Oekraïne is niet bepaald gunstig voor de vooruitzichten in Europa. Dit gegeven weegt evenzeer zwaar op de Europese beurzen. Zweden en Finland mogen toetreden tot de NAVO nadat Turkije hun bezwaar had ingetrokken. Ook dit zal een invloed gaan hebben op de vooruitzichten op de markten, vooral de manier waarop Russisch president Poetin zal reageren mochten beide landen effectief toetreden tot de alliantie.

In de Verenigde Staten van Amerika is de situatie op de beurzen niet veel beter. Na de sterke beursweek vorige week, is het sentiment opnieuw omgeslagen. De futures wijzen in ieder geval op een bloedrode beursdag als gevolg van het strengere beleid van de Federal Reserve. Men is van plan om de rentes nogmaals te verhogen met 75 basispunten.

Bronnen: Holly Ellyatt – CNBC

Foto: RawpixelCC0 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>