Het is een lastig beursjaar geweest. Economieën hadden nog te maken met naweeën van de coronapandemie en niet veel later viel Rusland Oekraïne binnen. De torenhoge inflatie en de centrale banken maakten het de markten niet gemakkelijk, de Europese beurzen hebben het slechtste jaar sinds 2018 er op zitten.

De STOXX Europe 600 is sinds begin dit jaar met bijna 13 procent gedaald. Uiteraard geen goede prestatie maar minder slecht dan de Amerikaanse S&P 500 die met bijna 20 procent daalde. Het is dan ook een uitzonderlijk jaar geweest met oorlog in Oekraïne, hoge energieprijzen, de inflatie die omhoog schoot en noem maar op.

In 2021 ging de STOXX Europe 600 nog 22 procent omhoog, over de twee afgelopen jaren valt het rendement dus nog dik mee. Het beursjaar begon relatief neutraal omdat de problemen nog niet de kop kwamen opsteken. De Federal Reserve hield toen ook nog voet bij stuk dat de stijgende inflatie een tijdelijke fenomeen was.

Factoren

Niet veel later bleek dan toch dat de inflatie een probleem zou zijn en centrale banken schakelden een versnelling hoger in een poging de inflatie onder controle te krijgen. Eind februari viel Rusland Oekraïne binnen met zware gevolgen voor de energiemarkt.

Beleggers en investeerders hopen dat 2023 een beter jaar wordt. De inflatie lijkt af te koelen, centrale banken zijn minder agressief inzake hun renteverhogingen en de Chinese economie wordt stilaan heropenend na drie jaar op slot te hebben gezeten. Zakenbanken en analisten verwachten een neutraal beursjaar.

Bronnen: Elliot Smith – CNBC

Foto: PxHere

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>