De inflatie in de eurozone is in april lichtjes gestegen tot 7 procent, zo blijkt uit een nieuw rapport. De kerninflatie, exclusief energie- en voedselprijzen, is echter lichtjes gedaald. Dat is geleden sinds juni vorig jaar. Dit zou een goed moment zijn voor de Europese Centrale Bank om hun rentebeleid onder de loep te nemen en het tempo te verlagen.

Volgens de meest recente gegevens zijn de consumentenprijzen in de eurozone in april gestegen tot 7 procent, dat is een lichtje stijging ten opzichte van de 6,9 procent van de maand maart. Op zich niet zo heel positief, maar de kerninflatie toont wel signalen van afkoeling. De kerninflatie is namelijk gedaald van 5,7 procent in maart naar 5,6 procent in april. Een daling is geleden sinds juni vorig jaar. En dat zou de koers van de ECB kunnen wijzigen.

Marktkenners verwachten dat de centrale bank de rentes donderdag gaat verhogen met 25 basispunten in plaats van 50 basispunten gezien de positieve ontwikkelingen inzake de inflatie. De ‘quantitative tightening’ is het complete tegenovergestelde van het beleid dat ze voerden vanaf 2014 tot 2022. Deze periode startte met ‘quantitative easing’, het APP en het PEPP als middel om de economie in de eurozone te stimuleren.

Beleid

Mark Wall, hoofdeconoom bij Deutsche Bank, verwacht dat de centrale bank hun QT gaat versnellen door de ‘roll-off’ van de APP-herinvesteringen van 15 miljard euro per maand naar 20 miljard euro per maand te verhogen vanaf het derde kwartaal. Dat is volgens Wall noodzakelijk om een overreactie op de vertraging van het rentebeleid te counteren.

To stop financial conditions from overreacting to a downshift to a +25bp pace, we expect the ECB to announce faster QT: an increase in the roll-off of APP reinvestments from EUR15bn per month to EUR20bn per month from Q3.

Hoewel de Europese economie een recessie wist te vermijden dankzij een bescheiden groei van 0,1 procent tijdens het eerste kwartaal, heeft het strenge rentebeleid van de Europese Centrale Bank effectief een impact op de vraag naar goederen en diensten. Traditioneel gezien zit er ongeveer een jaar vertraging op het daadwerkelijke effect van wijzigingen in het monetaire beleid. En de ECB is pas in juni vorig jaar gestart met hun renteverhogingen.

Bronnen: Annette Weisbach – CNBC

Foto: European Central Bank – FlickrCC BY-NC-ND 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>