De wereldeconomie werd tijdens het jaar 2020 geconfronteerd met de grootste economische krimp sinds de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard wisten de Amerikaanse en Europese economie de dans ook niet te ontspringen. Volgens het IMF zal de Amerikaanse economie zich echter wel sneller herstellen van de crisis dan de Europese economie.

De verschillen binnen de EU zijn enorm groot. Zo werden in 2020 met name de Zuid-Europese landen getroffen door een forse economische krimp. Dit is overigens ook niet verwonderlijk, want deze economieën zijn voor een groot deel afhankelijk van het toerisme. En door de beperkende maatregelen van de diverse overheden lag die sector bijna het gehele jaar plat. De Noord-Europese landen werden uiteraard ook geconfronteerd met een stevige economische krimp, maar daar viel de schade relatief gezien nog mee.

Amerikanen weten opnieuw beter te presteren dan de Europeanen

Volgens de economen van het Internationale Monetaire Fonds moeten de Europeanen niet denken dat ze de komende jaren de Amerikanen gaan verslaan. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Financial Times, is te zien dat de Europese economie zich waarschijnlijk pas aan het einde van het jaar zal gaan herstellen van de coronacrisis.

Op de tweede grafiek, wederom afkomstig van The Financial Times, is te zien dat de Amerikaanse economie al tijdens het eerste deel van 2021 zal herstellen van de rampzalige coronacrisis. Aan het einde van het jaar wordt er zelfs gerekend op een groei van 5% ten opzichte van de waarde van het Amerikaanse BBP van vóór de coronacrisis.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>