Tijdens de eerste handelsdag van de week werd direct duidelijk dat de Europese economie bezig is met een geweldig jaar. Zo werden er cijfers gepubliceerd over de inkoopmanagersindex en deze cijfers zagen er behoorlijk goed uit. Toch hadden maar weinig economen dat aan het begin van dit jaar zien aankomen.
De afgelopen maanden zijn we getrakteerd op meerdere positieve macrocijfers over de Europese economie. Inmiddels zijn de beleggers daar zelfs gewend aan geraakt. Toch is deze gewenning niet normaal te noemen. Aan het begin van dit jaar werd er immers nog gevreesd voor de opkomst van de populistische partijen die onder andere in Amerika en Groot-Brittannië de macht naar zich toe wisten te halen. Tijdens de Nederlandse, Franse en Duitse verkiezingen wisten deze partijen wel aan macht te winnen, maar het voortbestaan van de Eurozone kwam niet in gevaar.
Europese fabrieken kunnen last krijgen van de duurdere Euro
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Europese fabrieken op dit moment op volle toeren draaien. Een notering boven de 50 impliceert groei en we kunnen zien dat de Eurozone als geheel op dit moment te maken heeft met een notering van 58,1; een stevige groei dus.
Toch moeten we oppassen dat we niet té enthousiast worden. De Europese export kan namelijk de komende tijd last gaan krijgen van de inhaalrace die de euro de afgelopen weken heeft ingezet. Normaal gesproken is een duurdere valutamunt een bedreiging voor de export. Ook de beoogde stimulansverlagingen van de Europese centrale bank kunnen leiden tot een lagere economische groei. Voorlopig is in ieder geval nog alles koek en ei.