Vorige week legde Albert Edwards, strateeg bij SocGen, een mooie Griekse parallel met Argentinië. Dat Latijns-Amerikaanse land veerde onmiddellijk en snel op na ontkoppeling van de eigen valuta met de US dollar. Het dreigen met allerlei vreselijke gevolgen van een Grexit is volgens hem dus pure bangmakerij. Dat advies was echter aan dovemansoren besteed. Edwards begrijpt de uitkomst van afgelopen weekend wel een beetje. Het zijn nu eenmaal politici. En die voeren politiek. Wat hij totaal niet begrijpt is de Franse houding tegenover de deal.
Frans bankroet?
Edwards:
Waarom stond Frankrijk niet op en sprak het zich sterk uit tegen de onacceptabele, onhoudbare, en de inderdaad oneerlijke deal?
Want de Fransen zijn simpelweg de volgende om in de vuurlinie te belanden. De houdbaarheid van hun staatsschuld is ook hoogst twijfelachtig. Onderstaande grafiek vergelijkt voor een rijtje landen de officiële overheidsverplichtingen, ofwel staatsschuld, met de totale verplichtingen. Bij die laatste zit de netto contante waarde (NPV) van alle ongedekte verplichtingen in. Dat zijn harde toekomstige beloftes waarvoor de overheden niet hebben gespaard. En die beginnen nu actueel te worden. Edwards:
We zien dat niet Spanje of Italië het grootste probleem vormen. Nee, het zijn de VS en Frankrijk. En daarna, verbazend genoeg, Duitsland.
Wat betekent dat?
Het antwoord hierop is waarschijnlijk een combinatie van inflatie, beloftes omtrent pensioenen en gezondheidszorg breken, hogere belastingen en lagere overheidsuitgaven. Bij het VK en de VS kregen we al een voorproefje welke kant zij op sturen: QE, devaluatie en de drukpers.
Maar Duitsers zitten niet zo in elkaar.
Duitsland zal echter naar bezuinigingen grijpen. De Duitsers hebben zelf buitenlandse bezittingen opgebouwd van 50% van het GDP om de rekeningen te betalen. Zo niet de Fransen: zij staan in het buitenland nog eens 20% van het GDP rood. Ik ben vanuit dat oogpunt hoogst verbaasd dat de Fransen zich niet stellig uitspraken tegen het Griekse akkoord.
<<< We hebben de ULTIEME gids voor de goudbelegger samengesteld >>>