Vorige week werd bekend gemaakt dat de Europese inflatie is gestegen naar het hoogste niveau sinds het jaar 2011. Volgens sommige economen is de feitelijke inflatie nog veel hoger dan de cijfers ons wijsmaken. Ondertussen maken Europese producenten zich grote zorgen over het tekort aan materialen.
Tijdens de strenge lockdownmaatregelen tijdens het eerste deel van 2020 zijn veel fabrieken dichtgegaan. Als gevolg hiervan is er een enorme achterstand ontstaan. Toen de lockdownmaatregelen versoepeld werden was er niet alleen sprake van een grote inhaalvraag, maar ook de reguliere vraag was groot in verband met het economische herstel. Het gevolg hiervan was dat de vraag structureel groter was dan het aanbod. En tot op de dag van vandaag is daar nog steeds sprake van.
Europese producenten trekken aan de bel
Uit onderzoek van The Financial Times blijkt dat Europese producenten zich op dit moment grote zorgen maken over het tekort aan materialen. Op de bovenstaande grafiek is te zien dat 40% van de ondervraagden aangeeft last te hebben van de tekorten. Tijdens de afgelopen 40 jaar is een dergelijke hoge notering nog nooit bereikt.
Voor de economische groei is het van cruciaal belang dat de productiesector operationeel blijft. Als deze trend immers aanhoudt is de kans groot dat de producenten ‘nee’ moeten verkopen. En dit heeft uiteraard grote gevolgen voor de economie. Voorlopig zal de inflatie waarschijnlijk geen ‘tijdelijk’ karakter hebben.
Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws
Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>