Theresa May was de afgelopen dagen terug in Brussel om een verbeterde deal te sluiten met de Europese Unie maar keert vrijdag van een kale reis terug. De Europese Unie heeft geen toegevingen meer gedaan en dus blijft de deal ongewijzigd. De sterling daalde met 0,6 procent.

Brits premier Theresa May gaat het parlement moeten teleurstellen gezien ze de bestaande deal met de Europese Unie niet heeft kunnen verbeteren. De afgelopen dagen heeft ze geprobeerd om legale en politieke garanties los te krijgen van de Europese Unie maar deze wou geen toegevingen doen.

Dit is namelijk het grootste struikelblok die de vooruitgang in het dossier blokkeert. Theresa May geeft bij aanvang van de EU-top toe dat ze niet verwachtte meteen een doorbraak te kunnen forceren maar hoopt wel op termijn iets los te kunnen krijgen bij de 27 Europese lidstaten.

The Union stands by this agreement and intends to proceed with its ratification. It is not open for renegotiation.

Handelsovereenkomst

De lidstaten lieten wel verstaan dat ze bereid zijn om de onderhandelingen rond het handelsakkoord op te starten van zodra het VK de Unie heeft verlaten. Een ander heikel punt is de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Er is nog onduidelijkheid of dit een ‘hard border’ gaat worden of niet.

Het is alleszins de bedoeling om een ‘hard border’ te vermijden maar brexiteers vermoeden dat Noord-Ierland Europese regels opgelegd zal worden. Maar de kans is groot dat deze er tijdelijk toch zal komen totdat er een nieuwe en definitieve handelsovereenkomst is tussen de EU en het VK.

Het feit dat May met lege handen terugkeert naar Londen is niet gunstig voor haar positie in het parlement en heeft een kleine impact op het Britse pond. De sterling verloor 0,6 procent van haar waarden tegenover de Amerikaanse dollar en 0,3 procent tegenover de euro.

Bronnen: CNBC

Foto: Stux – Pixabay