euro

Vandaag publiceert Eurostat BBP data voor de Eurozone. Dit zijn de vijf belangrijkste punten waar beleggers op moeten letten:

Stabiele groei

Economen verwachten 0,4% in het afgelopen kwartaal (april tot juli); onveranderd ten opzichte van het eerste kwartaal. Dit resulteert in een jaarlijkse groei van om en nabij 1,5%. Een zwakker cijfer kan leiden tot hernieuwde zorgen over het herstel in de Eurozone. Een cijfer boven 0,4% zou de markt positief verrassen.

De Grote Drie

Na een teleurstellend eerste kwartaal verwachten economen een beter cijfer in Duitsland. Een groei van 0,5 procent wordt mogelijk geacht. Een andere vraag is of Frankrijk een gevolg kan geven aan zijn verrassend sterke eerste kwartaal. Experts gaan uit van een kleine terugval, dus een groei van 0,2 procent zou geen paniek moeten veroorzaken. Maar een terugval in de binnenlandse vraag daarentegen zou wel alarmbellen doen rinkelen. Italië, teruggekeerd naar expansie eerder dit jaar, moet volgens economen in staat zijn om de groei van het eerste kwartaal vast te houden. Maar een groei van 0,3 procent is waarschijnlijk niet voldoende om de werkloosheid af te laten nemen.

Investeringstrends

Kapitaalinvesteringen namen begin dit jaar toe, maar de vraag is of deze trend zich doorzet. Zonder een flinke opleving van de investeringen blijft de Eurozone aanmodderen.

Wereldwijde verzwakking

Een opleving in de Eurozone zou beleidsmakers positief verrassen, zeker nu China kampt met een groeivertraging. De verwachting is echter dat het rapport van vrijdag wereldwijde economische verzwakking bevestigd, met uitzondering van de Verenigde Staten.

ECB Implicaties

Een stabiele groei betekent dat het beleid van de ECB niet verandert: het aankoopprogramma van obligaties voor 60 miljard euro per maand zal doorgaan tot minimaal september 2016. Tekenen van hernieuwde zwakheid kunnen echter verwachtingen scheppen bij beleggers dat het programma zal worden verlengd.   <<< Ontdek de belangrijkste beurstrends >>>