Voor het eerst in lange tijd stijgt de inflatie weer. Tenminste, in de eurozone. In december steeg de inflatie naar 2,9%, iets lager dan de verwachte 3% volgens een Reuters-enquête onder economen.
Hoewel de stijging iets lager uitkwam dan verwacht, kan het hier wel om een ommekeer van een trend gaan. Een die Europese beleidsmakers niet goed uit komt. Op de onderstaande grafiek van CNBC zien we het inflatieniveau in de eurozone.
Technische factoren in inflatiecijfer
De algehele stijging wordt toegeschreven aan basiseffecten van de energiemarkt, waar prijsdalingen matigden. Ondanks deze stijging bleef de kerninflatie, exclusief energie, voedsel, alcohol en tabak, vorige maand echter dalen naar 3,4%.
Michael Field, Europese marktstrateeg bij Morningstar, benadrukt het technische karakter van deze stijging:
“Olieprijzen daalden sterk in 2022, maar in december liepen door overheidsgrenzen opgelegde energieprijzen af. Consumentenprijzen stegen, wat de inflatie beïnvloedde.”
De cijfers voeden het debat over het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Markten anticiperen op renteverlagingen vóór de zomer, maar analisten waarschuwen voor overhaaste conclusies.
Olieprijsdaling en beleidsverwachtingen
Olieprijzen daalden sterk in 2022. In december liepen plafonds op energieprijzen in veel Europese landen af, waardoor consumenten meer betaalden en de inflatie beïnvloedde.
Field voegt toe:
Centrale bankiers waren voorbereid op deze piek, dus het zal hun besluitvorming waarschijnlijk niet sterk beïnvloeden. We moeten wachten op januari’s cijfers om te zien of de neerwaartse trend aanhoudt.
Bron: CNBC
Foto: iStock