539w Wie werkt, zal over het algemeen zijn best doen om zijn of haar baan te behouden. Logisch. Een onlangs verschenen onderzoek heeft een opmerkelijke advies hoe u uw baan kunt behouden. Het spook van de werkloosheid waart nog onverminderd door Europa. Het behouden van uw baan is in deze onzekere tijden op zijn minst een hele uitdaging. Onderzoekers van het Dartmouth College in New Hampshire hebben nu een wel heel opmerkelijk verband geconstateerd tussen werkloosheid en eigen woning bezit.

Huis is hindernis baan

Wat blijkt nu het geval? Als u een eigen huis bezit, loopt u een groter risico om werkloos te raken. Uit onderzoek kwam naar voren zodra in land X het eigen huizen bezit toenam, enkele jaren later ook de werkloosheid steeg. Dit zou deels te maken hebben met het feit dat wie een eigen huis bezit, minder geneigd is tot verhuizen voor een nieuwe baan. Maar dat is nog niet alles. Het hebben van een eigen huis leidt volgens de onderzoekers ook tot een langere woon/werk afstand en dat is een verlies van tijd en geld. Het verband is opmerkelijk groot: een verdubbeling van het eigen huis bezit, leidt op een termijn van enkele jaren tot een ruimschootse verdubbeling van de werkloosheid. Die trend, en dit geldt zowel voor de VS als andere ontwikkelde landen, heeft sinds de jaren ’80 aan kracht gewonnen. Het verschil in eigen huizen bezit en werkloosheid tussen bijvoorbeeld Spanje en Zwitserland is opvallend. Voor de goede orde: in Spanje liggen beide cijfers aanmerkelijk hoger.

Baan boven huis?

Nooit meer een eigen huis aanschaffen, in de hoop de baan te kunnen behouden dan maar? Dat is volgens de onderzoekers ook te kort door de bocht. Hun advies: houd jongere werknemers flexibel, en stimuleer eigen huizen bezit pas op latere leeftijd, dit in aanloop naar de pensionering. Verrassende conclusie van het onderzoek: de verminderde flexibiliteit op de arbeidsmarkt door de aanschaf van een eigen woning is een directe bedreiging voor de banenmarkt. Als u na het lezen van dit alles wel een steuntje in de rug kunt gebruiken, hebben wij voor u GRATIS de Slim Beleggen BEURSBIJBEL. Download hier