Stanley Druckenmiller, ‘the man who broke the Bank of England’ en daar 1 miljard dollar aan verdiende in 1992 door de Britse pond te verkopen met zijn collega George Soros, is bezorgd over de huidige economie. Voor Druckenmiller voelt het nu als 2004, net voor de financiële crisis en net voor de wereldwijde economie in een recessie terechtkwam. ‘Er is niets dat meer zorgt voor deflatie dan het creëren van een neppe aandelenbubbel, er vervolgens een groep investeerders in laten prikken en de bubbel vervolgens te laten knappen’, zei de belegger eind januari tegenover de One Tree Club in Florida.
Rally aandelenmarkt
Vorige week vrijdag begon het transcript van zijn toespraak te circuleren. Diezelfde dag klom de totale waarde van de aandelenmarkt wereldwijd de 70 biljoen dollar voorbij voor de eerste keer ooit, waarmee de rally in totaal goed is voor een plus van 175 procent sinds het dal van 26 biljoen dollar in 2009, zoals te zien is in onderstaande grafiek.
De boodschap van Druckenmiller is dat de economische terugval niet rechtvaardigt dat de Federal Reserve de kosten om te lenen praktisch op nul houdt en dat het beleid van de centrale bank beleggers dwingt om extra risico te nemen om zo hun rendementen een extra duwtje in de rug te geven. Druckenmiller zei er het volgende over:
‘Ik heb het gevoel alsof het 2004 is en iedere vezel in mijn lijf zegt dat de verhouding tussen risico en rendement een slechte is. Toch kan ik er niet achter komen hoe dit zal eindigen. Ik weet echter gewoon dat het slecht zal aflopen.’
Druckenmiller stelt niet te weten wat een mogelijke trigger voor de marktpaniek kan zijn of wanneer dat zal ontstaan. Hij ziet echter wel parallelen met het beleid van centrale banken een decennium geleden, toen goedkoop geld ervoor zorgde dat er meer risico’s werden genomen met de crisis tot gevolg. ‘Wanneer dit zal eindigen, dan heeft geld zich 6 jaar lang kunnen opbouwen. Ik denk dat het dan ook erg slecht kan aflopen.’ Op zoek naar een stukje bescherming? Lees onze Gratis Goudgids!