California_Iron-ore_Mine

De prijs van ijzererts knalde begin deze week omhoog met maar liefst 19 procent. Positieve berichten uit China zorgden voor een explosieve stijging op de metaalbeurs in Londen. Maar veel analisten zijn niet overtuigd van een structureel herstel. Ze wijzen op het voorraadoverschot dat nog altijd aanwezig is. De explosieve stijging van de ijzerertsprijs werd veroorzaakt door 2 mededelingen uit China:

  1. Tijdens het jaarlijkse congres van de Volksrepubliek China werd de groeistelling voor 2016 vastgesteld op een “beheersbare en realistische bandbreedte” van 6,5 tot 7 procent. Maar wellicht nog belangrijker is dat China deze bandbreedte wil aanhouden tot en met 2020.
  2. Daarnaast beloofde de Chinese Premier Li Keqiang 800 miljard yuan (123 miljard dollar) voor de aanleg van railinfrastructuur en 1,65 biljoen yuan voor wegenbouw.

Dit nieuws zorgde voor flink meer vertrouwen in de Chinese staalindustrie. Bovendien leidde het tot onrust onder investeerders met shortposities op de ijzerertsprijs.

Niet houdbaar

Maar niet iedereen is ervan overtuigd dat er nu sprake is van een definitief herstel. Zo stelt Citigroup dat er een groot verschil blijft tussen vraag en aanbod. Ook analisten van Axiom Capital Management denken dat de explosieve stijging een uitschieter is binnen een dalende trend.

-1x-1

“Het probleem blijft dat China’s blootstelling aan de rest van de wereld blijft bestaan. En de groei elders valt nog altijd tegen. Bovendien wordt het moeilijker om de binnenlandse vraag naar ijzererts te vergroten,” zo stelt Jessica Fung, analist bij BMO Capital Markets. “Ik vrees dat dit beleid ervoor zal zorgen dat China in de toekomst een hardere landing zal meemaken, en dat zo’n scenario zal leiden tot een forse draai van de huidige opwaartse trend.” Ook UBS is allerminst overtuigd van een structureel herstel. Wayne Gordon van UBS Wealth Management wijst op het massaal afdekken van shortposities als belangrijkste oorzaak van de rally: “Het is duidelijk dat shortposities massaal werden gesloten. Ik denk dat vanaf nu de rally zal worden gebruikt om bullish posities te verkopen, omdat het voorraadoverschot de forse stijging van de prijs niet rechtvaardigt.”

>> Dankzij deze tips houdt u zich staande indien de markten verder onderuit gaan <<