De wereldeconomie draait op rolletjes en als gevolg daarvan worden steeds meer burgers optimistisch. De crisis kunnen we ergens ver weg nog wel herinneren, maar op dit moment kijken we weer met een roze bril naar de toekomst. Toch begint het huidige vertrouwen wel angstaanjagend te worden.
Het verleden leert ons dat extreme situaties over het algemeen nooit goed zijn. Zo heerste er in het jaar 2008/2009 een groot pessimisme als het ging om aandelen en de economie. Overigens was dit volstrekt logisch, want de wereldeconomie lag op dat moment op haar gat en de financiële markten waren in een vrije val beland.
Extreme situaties zijn nooit goed geweest
Op de bovenstaande illustratie is echter te zien dat we juist op dat moment optimistisch gestemd hadden moeten zijn. Toen het ‘Conference Board Consumer Confidence’ namelijk een extreem pessimistisch niveau had bereikt, wisten de aandelenmarkten kort daarna een stevige bodem neer te zetten.
Op dit moment is er sprake van het tegenovergestelde. Er heerst extreem optimisme onder de consumenten en in het verleden was dat het ultieme teken om de markt te verlaten. Toch is er nu al geruime tijd sprake van ‘extreem optimisme’ en vooralsnog weten de financiële markten alleen maar harder in waarde te stijgen.
Is het deze keer anders?