Sociale media reus Facebook bevindt zich in de oog van de storm. Het bedrijf zou privacy data van zijn gebruikers onrechtmatig gedeeld hebben. Dat Facebook zijn data deelt, is niet ongewoon, maar in dit geval zouden de regels van de Federal Trade Commission geschonden zijn. Dit kan in het slechtste geval een boete opleveren die kan oplopen tot zo’n $2.000 miljard.

Facebook heeft volgens 2 onderzoekers data van 270.000 Facebook-gebruikers gedeeld met een ontwikkelaar van een app. Deze werkte samen met Cambridge Analytica voor de ontwikkeling van een politieke app. Deze app werd later gebruikt ten voordele van de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016.

De 270.000 gebruikers hadden een app gedownload voor psychologische testen. Hierdoor kreeg de ontwikkelaar ook toegang tot data van alle vrienden van deze gebruikers en de voorkeuren van deze vrienden op basis van de likes die deze personen geven op Facebook.

Volgens het FTC moeten gebruikers expliciet de toestemming geven om hun gegevens te delen buiten hun privacy-instellingen om. De ontwikkelaar van de app heeft die toestemming gevraagd aan de gebruikers, maar zou geen toestemming hebben gevraagd aan de vrienden van de gebruikers.

8 aandelentips voor 2018

Mark Zuckerberg $5 miljard ‘armer’ in 1 dag

Door deze inbreuk kan het aantal ‘getroffen’ gebruikers oplopen tot zo’n 50 miljoen mensen. Een schending van de desbetreffende privacywet kan leiden tot een boete van $40.000 per overtreding. In het slechtste geval kan de boete daarmee oplopen tot zo’n $2.000 miljard.

De kans is klein dat dergelijke boete zal opgelegd worden indien Facebook schuldig wordt bevonden, maar het toont wel de gigantische impact aan die een inbreuk van privacy kan hebben op een bedrijf als Facebook. Er werd door de FTC opgeroepen dat Facebook CEO Mark Zuckerberg persoonlijk uitleg komt geven.

Het aandeel Facebook daalde bijna 7% waardoor er $37 miljard beurswaarde in rook opging. Oprichter Mark Zuckerberg, die 16% van de aandelen in handen heeft, zag zijn vermogen met meer dan $5 miljard dalen op 1 dag.

Bron: ForbesWashington Post