Afgelopen donderdag was een zwarte dag voor Facebook. Op de beurs daalde het aandeel maar liefst 19%. Aangezien Facebook woensdag de handelsdag afsloot met een waardering van $630 miljard, betekent dit een waardeverlies van maar liefst $120 miljard. Geen enkel bedrijf zag op 1 dag meer beurswaarde in rook opgaan dan Facebook.

Het is uiteraard niet de eerste keer dat een aandeel fors daalt op de aandelenmarkt. Het is ook niet de eerste keer dat een mastodont als Facebook fors daalt op een beursdag. Maar de daling van Facebook is toch van ongeziene proporties. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een bedrijf meer dan $100 miljard beurswaarde verliest op 1 dag.

Andere mastodonten die Facebook voor gingen waren bijvoorbeeld Intel (- $90 miljard), Microsoft (- $80 miljard), Apple (- $60 miljard), Exxon Mobil (- $52 miljard), …

De daling van $120 miljard is ook groter dan de totale marktkapitalisatie van 92,8% van de bedrijven uit de S&P 500. Het is ook meer dan de marktkapitalisatie van de 21 kleinste bedrijven uit de S&P 500 … samen.

Mark Zuckerberg meer dan $15 miljard armer

Grootaandeelhouder en oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg, zag door de forse daling zijn persoonlijk fortuin dalen met meer dan $15 miljard op de Bloomberg Billionaire Index. Nog maar op 9 juli werd Zuckerberg voor de eerste keer lid van de rijkste 3 personen ter wereld club. Op dat moment had hij een vermogen van $81,6 miljard.

Nu moet Zuckerberg het met ruim $11 miljard minder stellen, met een vermogen van iets meer dan $70 miljard. Hij moet zo de oprichter van Zara, Amancio Ortega, Bernard Arnault (LVMH) en Warren Buffett opnieuw voor zich dulden.

Jeff Bezos blijft autoriteit leider. De CEO van Amazon werd dit jaar al $50 miljard rijker en daar zal de komende tijd waarschijnlijk nog wat bijkomen na de bijzonder sterke kwartaalresultaten van Amazon.

Bron: MarketWatch