Jerome Powell, de voorzitter van de Fed staat voor een enorme opgave: hoe gaat hij uitleggen aan de markten waarom de Fed binnenkort haar balans niet verder afbouwt, zonder te laten blijken dat de Fed doelt op een volgende recessie of toe te geven aan president Trump.

De balans van de Fed was zo’n 4,5 biljoen dollar. Gedurende 2017 en 2018 heeft de Fed deze in alle stilte afgebouwd naar 4,1 biljoen dollar. In deze periode heeft de Fed ook de korte termijn rente verhoogt, zoals te zien is op de grafiek van Reuters.

Fed balans

Alleen er wordt door veel beleidsmakers in de Verenigde Staten verwacht dat de Fed zal stoppen met het verhogen van de rente. En rente verlagingen of verhogingen moeten in lijn zijn met de grote van de balans. Zo stelt Thomas Costerg, econoom bij Pictet Wealth Management:

Je kan de rentecyclus niet stoppen zonder dit op de balans te communiceren.

De grote van de balans kan alle kanten op

De centrale bank van Amerika komt nu op een punt waar het het plan voor de balans moet aanpassen. Niet door de staat van de economie, die overigens sterk is. Maar door de onrust op de financiƫle markten, zo stelt Reuters.

Het is alleen helemaal niet zeker of de Fed de balans wel zal afbouwen volgens Chuck Self, CIO bij iSectors LLC. Zo stelt hij:

Ik denk niet dat ze gaan stoppen. Ze willen de balans zo laag mogelijk hebben als het kan, zonder de economie schade aan te doen.

Invloed van de Fed op aandelen is enorm

Wat de Fed uiteindelijk zal doen met de balans zal een grote invloed hebben op de markten.

Toen Powell vorig jaar naar de markten communiceerde dat de Fed verder zal gaan met het afbouwen van de balans beleefde de S&P 500 de slechtste 60 minuten van het jaar.

Twee weken later stelde Powell dat het plan om af te bouwen nog enig flexibel was. Toen beleefde de index de beste 60 minuten van het jaar.

Bron: Reuters

Foto: iStock