De Amerikaanse economie heeft een zwaar jaar achter de rug liggen. Dat is uiteraard geen verrassing, want de meeste economieën werden als gevolg van de coronacrisis met een stevige recessie geconfronteerd. Ondertussen is de Fed-balans aanzienlijk gestegen. En die stijging kan ook tijdens de komende jaren een vervolg krijgen.

Het jaar 2020 was ook een memorabel jaar voor de centrale banken. De Amerikaanse centrale bank voerde een ruimhartig monetair beleid in de hoop een harde val bij de Amerikaanse economie te voorkomen. De vraag is natuurlijk of dat daadwerkelijk gelukt is. Het gevolg is wel dat de Fed-balans exponentieel in waarde is gestegen.

Amerikaanse economie kan steunen op de hulp van de Fed

Volgens de economen van Bank of America is de kans groot dat de Fed-balans tijdens de komende jaren nog verder zal gaan stijgen. De Fed zal er immers alles aan proberen te doen om het herstel bij de Amerikaanse economie zoveel mogelijk te ondersteunen. Volgens de verwachtingen van de Amerikaanse zakenbank kan de Fed-balans tijdens de komende jaren stijgen tot meer dan 40% van het Amerikaanse bruto binnenlands product. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bank of America Global Research, is deze verwachting in beeld gebracht.

Op de grafiek is duidelijk te zien dat de Amerikaanse centrale bank tijdens de financiële crisis niet een dusdanig ruimhartig monetair beleid voerde dan op dit moment het geval is. Voor de centrale banken is het dus te hopen dat dit beleid uiteindelijk succesvol zal zijn.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>