jeffrey-lacker

Een toename van de werkgelegenheid, maar minder sterk dan verwacht. Ook de langverwachte banencijfers over augustus geven beleggers geen duidelijkheid over het mogelijke rentebeleid van de Federal Reserve. Jeffrey Lacker, Fed President van Richmond, heeft echter een duidelijk standpunt: de Fed moet de rente op korte termijn verhogen. Lacker, die in juni al voor een renteverhoging stemde, zei vrijdag in een speech dat de Verenigde Staten geen extreem lage rente meer nodig hebben. Hij stelde dat de arbeidsmarkt genoeg herstel heeft laten zien: “Het is hoog tijd om ons monetair beleid in lijn te brengen met de significante vooruitgang die we hebben geboekt op de arbeidsmarkt”. Lacker sprak deze woorden vlak voordat het banenrapport van augustus bekend werd gemaakt. Na publicatie van het rapport noemde Lacker de cijfers ‘goed’.

Consumentenbestedingen

Volgens Lacker geeft het banenrapport ruimte aan de Fed om in september voor het eerst in zes jaar de rente te verhogen: “Het is onwaarschijnlijk dat het cijfer voor augustus de arbeidsmarkt fundamenteel zal verzwakken. Ook zal het de vooruitzichten van het monetair beleid niet veranderen.” Lacker stelde dat de toegenomen consumentenbestedingen het beste bewijs vormen van het herstel in de arbeidsmarkt: “Deze toename is het resultaat van inkomensgroei en positieve verwachtingen ten aanzien van de Amerikaanse economie.”

Volatiliteit

Hoewel Lacker overtuigd is van de noodzaak tot een renteverhoging, beseft hij dat de VS niet in een vacuüm opereren. De recente volatiliteit in de markten is ook voor hem reden tot zorg. Desalniettemin moet de impact hiervan niet worden overdreven. “Zorgen over de Chinese economie hebben de beweeglijkheid in de markten vergroot. Het is echter onwaarschijlijk dat deze ontwikkelingen een direct gevolg zullen hebben voor de Amerikaanse economie,” aldus de Fed-bestuurder.

Bekijk hier de toespraak van Fed-bestuurder Lacker:

<<< Download de gratis Beursbijbel: 10 Geboden voor iedere Belegger >>>