Vrijdag was een bewogen dag op de aandelenmarkten. Voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell waarschuwde dat de centrale bank de rentes zal gaan blijven verhogen en dat dit de Amerikaanse economie zal gaan pijnigen. Beleggers en investeerders reageerden ‘geschokt’, de beurzen maakten een grote tuimeling na zijn uitspraak.

De S&P 500 maakte vrijdag een duik van 3,35 procent. Beleggers en investeerders duwden massaal op de verkoopknop nadat Fed-voorzitter Powell in Jackson Hole had gewaarschuwd voor meer pijn voor de Amerikaanse economie ten gevolge van het agressieve rentebeleid.

 

Tijdens de jaarlijkse toespraak bevestigde Jerome Powell dat de centrale bank hun middelen krachtig zal gebruiken om de inflatie af te koelen. Zelfs nu de rentes reeds 2,25 procentpunten is gestegen, is het volgens Powell geen goed moment om een ‘pauze’ in te lassen.

While higher interest rates, slower growth, and softer labor market conditions will bring down inflation, they will also bring some pain to households and businesses. These are the unfortunate costs of reducing inflation. But a failure to restore price stability would mean far greater pain.

Volcker

Ze gebruiken een voorval uit het verleden als voorbeeld. 40 jaar geleden noteerde de inflatie ook ontzettend hoog, daar hebben ze drie lessen uit getrokken. Namelijk dat centrale banken zoals de Fed verantwoordelijk zijn voor het beheersen van de inflatie, dat de verwachtingen cruciaal zijn en dat het agressieve beleid moet standhouden tot de klus is geklaard.

Eén ding is zeker, ze willen een Volcker-situatie vermijden. Begin jaren tachtig werd de centrale bank gedwongen om zeer streng op te treden om de situatie onder controle te krijgen. Dat resulteerde uiteindelijk in een grote recessie die nodig was om de inflatie te doen dalen. Powell denkt niet dat een recessie onvermijdelijk is, maar dan moet men wel correct handelen.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Federal Reserve – Flickr – CC0 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>