De Amerikaanse centrale bank is in 2019 weer begonnen met het uitbreiden van zijn balans. Daar zal het nu nog een schepje bovenop doen. Want tot het jaareinde zal de Fed nog eens 500 miljard dollar in het financiële systeem pompen. Dat om liquiditeitsproblemen te voorkomen.

Liquiditeitsproblemen deden zich eerder dit jaar al voor, namelijk in september. Toen stegen de rentes in de repo-markt en dat is een teken dat er te weinig cash in het financiële systeem zat. Althans, er was niet genoeg cash op de juiste plaatsen.

De repo-markt is de markt waar grote banken en andere grote financiële spelers, zoals hedgefondsen, aan liquide middelen komen om aan dagelijkse verplichtingen te voldoen. Sinds september heeft de Fed al miljarden in deze markt gestopt om problemen te voorkomen.

‘Fed is de markt aan het volpompen’

Het plan van de Fed is om verschillende leningen uit te geven in de repo-markt. Deze zijn verschillend omdat ze verschillende looptijden hebben. Zo zal de centrale bank voor een waarde van 225 miljard dollar aan leningen hebben uitstaan die de volgende dag weer terugbetaald moeten worden. Daarnaast zal de centrale bank 190 miljard dollar aan langere termijn leningen uitgeven en 75 miljard dollar zit al in het systeem.

Deze leningen geven de totale operatie van de Fed een omvang van 490 miljard dollar dat in het systeem zal zitten op 31 december. Bijna dubbel zo veel als dat het nu heeft.

Volgens Guy Lebas, hoofdobligaties bij Janney Montogomery Scott, is de omvang enorm:

De Fed is de markt gewoon aan het volpompen met liquiditeit. Dat is hun beleid tot het jaareinde. In hun woordenboek staat geen ‘te veel’.

‘Not QE’

Naast deze repo-operaties koopt de Fed ook nog Amerikaanse staatspapier met een looptijd van een jaar of korter. Dat doet de centrale bank op een tempo van 60 miljard dollar per maand.

Jerome Powell, de voorzitter van de Fed, zei openlijk dat we deze operaties niet met quantitative verruiming moeten verwarren. Hij zei onlangs:

Dit is geen QE.

QE is de afkorting van quantitative verruiming.

Bron: FT

Foto: iStock

Slim Beleggen bestaat 10 jaar, en gaan we goed vieren! We geven dit jaar uitzonderlijk een Tesla Model 3 weg onder onze abonnees. Wil jij ook kans maken op zo’n mooie, fonkelnieuwe Tesla? KLIK HIER VOOR MEER DETAILS