De Amerikaanse centrale bank, beter bekend als de Federal Reserve, gaat zijn opkoopprogramma wijzigen. In plaats van ETFs op te kopen, gaan ze zich nu meer richten op bedrijfsobligaties. Volgens voorzitter Jerome Powell is dit noodzakelijk en meer efficiënt om de Amerikaanse economie te ondersteunen in deze moeilijke tijden. 

Er gaat iets veranderen bij de Amerikaanse centrale bank, namelijk de manier waarop ze hun opkoopprogramma gaan uitvoeren de komende periode. Het programma wordt sowieso uitgebreid maar ook gewijzigd. Ze gaan namelijk hun focus verschuiven van ETFs naar bedrijfsobligaties waarbij ze individueel gaan selecteren welke schulden ze opkopen.

Over time we’ll gradually move away from ETFs and move to buying bonds. It’s a better tool for supporting liquidity and market functioning.

Bedrijfsobligaties

De uitspraak veroorzaakte een forse stijging op de aandelenmarkten. De Federal Reserve kondigde overigens eind maart aan dat ze in de markt voor bedrijfsschulden gaan springen. Enerzijds gaan ze obligaties rechtstreeks van de uitgevers kopen, anderzijds gaan ze obligaties op de open markt kopen. Dus meer bedrijfsobligaties opkopen en minder geld pompen in ETFs.

The markets are working. Companies can borrow, people can borrow. Companies are not showing tons of financial stress, and they’re less likely to take cost cutting measures, things like that.

Er is ook kritiek op de aanpak omdat sommige obligaties vallen onder de categorie ‘junk’. Maar Powell verzekerde dat de centrale bank goed genoeg weet wat ze doen en geen onnodige risico’s zullen nemen. Daarenboven zal er ook nog extra gestimuleerd worden door staatsobligaties op te kopen en effecten die gedekt worden door hypotheken.

Bronnen: CNBC

Foto: AgnosticPreacherKid – Wikimedia – CC BY-SA 3.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>