Voorzitter van de Federal Reserve in Atlanta Raphael Bostic heeft zondag gezegd dat hij er in gelooft dat de Amerikaanse centrale bank de inflatie kan afkoelen zonder de arbeidsmarkt de vernieling in te werken en de economie in een recessie te duwen. Dat zou uiteraard het ideale scenario zijn voor de aandelenmarkten. 

We vrezen allemaal voor het ergste scenario, namelijk dat de Amerikaanse centrale bank de rentes zodanig hard blijft verhogen, dat de economie in een recessie tuimelt. Beleggers zijn nu al angstig en nerveus, dat is duidelijk aan het sentiment op de aandelenmarkten. Maar Raphael Bostic, voorzitter van de Federal Reserve in Atlanta, gelooft in een goede afloop.

If you look over history … there is a really good chance that if we have job losses it will be smaller.

De inflatie kan bestreden worden door de economie te vertragen. Met andere woorden, de vraag naar goederen en diensten van bedrijven en gezinnen afremmen zodat de prijzen dalen. Het verhogen van de rentes is daar een goed middel voor.

Vooruitzichten

Hoe hard er op de rem getrapt moet worden, dat is nog maar de vraag. De arbeidsmarkt is op dit moment nog altijd robuust, volgens Bostic is er ook nog veel positief momentum. Hij verwacht dan ook dat de Amerikaanse economie enkele harde klappen kan incasseren.

We need to have a slowdown. … We are going to do all that we can at the Federal Reserve to avoid deep, deep pain.

Afgelopen woensdag had de Federal Reserve de rentes nogmaals verhoogd met 75 basispunten met een zware verkoopgolf op de markten als gevolg. Voorzitter Jerome Powell zei ook dat de centrale bank de rentes zal blijven verhogen zolang dat nodig is om de inflatie af te koelen richting 2 tot 3 procent. Deze vooruitzichten jagen beleggers de schrik op het lijf.

Bronnen: Reuters – Yahoo Finance

Foto: Pedrik – FlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>