Volgens hedgefondsmanager Bill Ackman moet de Amerikaanse centrale bank de markten laten zien dat ze het menen. Volgens hem heeft de Federal Reserve hun geloofwaardigheid een beetje verloren de afgelopen jaren door het té soepele monetaire beleid. Ackman pleit daarom voor harde renteverhogingen om de markten opnieuw te overtuigen van wie ‘in control’ is.

2022 zal in teken staan van de Federal Reserve en de terugkeer naar een normaal monetair beleid gevuld met renteverhogingen. Bill Ackman is positief over deze plannen maar hij vindt dat de centrale bank harder moet optreden om het probleem omtrent de inflatie aan te pakken. De markten verwachten een eerste renteverhoging van 25 basispunten, Ackman vindt dat de eerste ‘rate hike’ met 50 basispunten omhoog moet.

Hij is van mening dat de Federal Reserve de markten een ‘shock and awe’-effect moet geven. 3 tot 4 renteverhogingen dit jaar is volgens hem mogelijks niet genoeg om de inflatie te bestrijden. Ackman vreest ook dat de financiële markten de Amerikaanse centrale bank niet meer al te serieus nemen en dat hun geloofwaardigheid is afgenomen.

The unresolved elephant in the room is the loss of the Fed’s perceived credibility as an inflation fighter and whether 3 to 4 would therefore be enough.

Inhaalbeweging

Volgens marktkenners had de Federal Reserve veel eerder moeten reageren op de stijgende inflatie. Voorzitter Jerome Powell heeft lang volgehouden dat dit slechts een tijdelijk fenomeen zou zijn, maar moest zijn ongelijk toch toegeven vermits de inflatie maar blijft stijgen. Hierdoor loopt de Federal Reserve achter op de feiten waardoor ze nu een inhaalbeweging moeten doen.

Daarom dat Ackman het belangrijk vindt dat Jerome Powell en zijn collega’s moeten beslissen om agressiever uit de hoek te komen vermits de strijd tegen de torenhoge inflatie anders nog moeilijker zal worden. Dat zou echter wel kunnen zorgen voor een verkoopgolf op de aandelenmarkten. Volgens Ackman moeten we door de zure appel heen bijten en de korte pijn trotseren willen we er beter uitkomen voor de lange termijn.

Bronnen: Mark DeCambre – Marketwatch

Foto: QuoteInspectorFlickrCC BY-ND 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>