Volgens Jeremy Siegel, professor bij Wharton business school, moet de Amerikaanse centrale bank een versnelling hoger schakelen en meteen kiezen voor een renteverhoging van 100 basispunten tijdens de volgende FOMC-bijeenkomst. Het maakt volgens hem niet uit of de rente wordt verhoogd in één klap of verspreid over verschillende momenten.

Een renteverhoging van 100 basispunten tijdens de volgende FOMC-bijeenkomst, het zal beleggers zeker schrik op het lijf jagen. Volgens Wharton business school professor Jeremy Siegel moet de Fed overwegen om deze stap toch te zetten vermits het niet uitmaakt of men de rentes nu twee keer met 50 basispunten verhoogd of in één klap de korte pijn trotseert.

I think we only need 100 basis points more. The market thinks it’s going to be a little more — 125, 130 basis points more. My feeling is we won’t need that much because of what I see as a slowdown.

De Amerikaanse centrale bank heeft de rentes in juni en juli verhoogd met 75 basispunten in een poging om de inflatie af te koelen, zonder veel resultaat. Het is geleden sinds begin jaren 90 dat de centrale bank zulke agressieve renteverhogingen heeft gedaan. Beleggers verwachten dat er nog meer renteverhogingen op het programma staan de komende maanden.

Verwachtingen

Vrijdag spreek Fed-voorzitter Jerome Powell in Jackson Hole over de inflatie en wat de centrale bank van plan is. Men verwacht dat hij zal benadrukken dat de bank alles in het werk zal stellen om de inflatie te af te koelen. En dat, als ze klaar zijn met de reeks renteverhogingen, het rentebeleid nog een lange tijd aangehouden zal bijven om zeker te zijn.

I hope [Powell] recognizes that the amount of tightening that we’ve put in, and are expected to put in between now and year-end — at least 100 basis points — is very much slowing the economy.

De officials van de Federal Reserve hebben alvast nog niets gelost over wat ze gaan beslissen tijdens de volgende FOMC-bijeenkomst die zal plaatsvinden op 20-21 september. De verwachting is een renteverhoging van 75 basispunten, hoewel het volgende inflatierapport daar een grote rol in zal spelen. In ieder geval heeft de Federal Reserve nog veel werk aan de winkel vermits de consumentenprijzen torenhoog blijven.

Bronnen: Jihye Lee – CNBC

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>