Ondanks de huidige onrust binnen de Amerikaanse banksector en op de aandelenmarkten, suggereren veel marktkenners en economen op Wall Street dat de Amerikaanse centrale bank volgende week waarschijnlijk een renteverhoging van een kwart procent zal goedkeuren. Daarmee neemt het risico op een recessie in de Verenigde Staten toe. 

Hoewel de renteverwachtingen de afgelopen weken varieerden, waarbij sommigen een verhoging van een half punt voorstelden, een rentepauze of zelfs een renteverlaging, is er een consensus ontstaan dat de Federal Reserve een signaal wil geven dat zij vastbesloten is om de inflatie terug te dringen. Dit zal naar verwachting een verhoging van 0,25 procentpunten zijn, vergezeld van de verzekering dat er geen vooraf bepaald pad voor de boeg is.

Hoewel de vooruitzichten de komende dagen kunnen veranderen afhankelijk van het marktgedrag, lijkt het waarschijnlijk dat de Fed de rentes zal verhogen. De markt is het er grotendeels mee eens, met een kans van ongeveer 75 procent op een stijging met een kwartpunt. Zelfs als de Fed de rente verhoogt, zal er waarschijnlijk kritiek op komen.

Recessie

Sommige deskundigen zijn van mening dat een verstrakking van het monetaire beleid onder de huidige omstandigheden hoogst ongebruikelijk is, waarbij het risico van verliezen binnen het financiële systeem veel groter is dan het risico van verliezen door de strijd tegen de inflatie.

Bovendien geloven beleggers niet dat er nog veel ‘rate hikes’ zitten aan te komen, aangezien de huidige consumentenprijzen duiden op renteverlagingen in het verschiet. Terwijl Citigroup een verhoging met een kwartpunt verwacht, is Bank of America van mening dat verdere voorzichtigheid geboden is gezien het verhoogde risico op een recessie.

Volgens Mark Zandi, hoofdeconoom bij Moody’s Analytics, zou het beter zijn voor de Amerikaanse economie mochten de bestuursleden van de Federal Reserve beslissen de renteverhogingen even in de koelkast te steken. Een ‘rate hike’ eind deze maand is volgens hem een grote fout die zware gevolgen kan hebben op korte termijn.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: Federalreserve – FlickrPublic Domain

 

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>