De Amerikaanse centrale bank is volop bezig met het verhogen van de rentes om de inflatie af te koelen. Maar dat gaat niet zonder risico’s, velen vrezen voor een recessie door het agressieve beleid van de Federal Reserve. Charles Evans, voorzitter van de Fed in Chicago, begint nerveus te worden en denkt dat men te agressief aan het verhogen is.

Dat niet iedereen akkoord gaat met het rentebeleid van de Federal Reserve, is geen schokkend nieuws. Maar er zijn zelfs leden van de centrale bank die vinden dat de rentes te agressief en te snel worden verhoogd in een poging om de inflatie te tackelen. Voorzitter van de Fed in Chicaco Charles Evans heeft zijn bezorgdheid geuit over de huidige stand van zaken.

Hij is tevens één van de optimisten die denkt/hoopt dat de Amerikaanse centrale bank een recessie kan vermijden en dat de aandelenmarkten gespaard zullen blijven. Maar dat is allemaal afhankelijk van de inflatie en de reactie van de Amerikaanse centrale bank.

There are lags in monetary policy and we have moved expeditiously. We have done three 75 basis point increases in a row and there is a talk of more to get to that 4.25% to 4.5% by the end of the year, you’re not leaving much time to sort of look at each monthly release.

Dovish

Beleggers zijn bezorgd dat de Federal Reserve langer hawkish zal blijven dan nodig is. Evans is één van de Fed’s bestuursleden die opteert voor een meer ‘dovish’ aanpak. Andere bestuursleden pleiten dan weer voor de korte pijn en zouden de rentes willen verhogen met 100 basispunten. Wat de juiste oplossing is voor deze situatie, weet klaarblijkelijk niemand.

Maar of een ‘dovish’ aanpak slagkrachtig genoeg is om de situatie recht te trekken, is nog maar de vraag. Het is in ieder geval niet het pad dat Fed-voorzitter Jerome Powell kiest vermits er de laatste bijeenkomst werd beslist nogmaals te verhogen met 75 basispunten.

Bronnen: Sam Meredith – CNBC

Foto: pasja1000 – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>