Het zou een grote fout zijn voor mensen om te geloven dat financiële crises achter ons liggen. Dat is ten minste wat Stanley Fischer, Fed Vice Chairman, deze week zei. Fischer zei dat het momenteel onduidelijk is of we ons nou in een fase van seculiere stagnatie bevinden, of in een ‘debt supercycle’. Daarom waarschuwde Stanley Fischer tegen de zelfgenoegzaamheid die voortkomt uit de financiële stabiliteit.
Fischer ziet risico’s
‘We zouden niet de fout moeten maken om onszelf wijs te maken dat we de financiële crisis achter ons hebben gelaten’, zo zei Stanley Fischer tijdens de International Monetary Conference in Toronto. ‘Een van de redenen waarom we ons zorgen zouden moeten maken over toekomstige crises, is dat succesvolle hervormingen zelfgenoegzaamheid kunnen creëren, wat weer risico’s met zich meebrengt.’ Fischer waarschuwde daarnaast ook voor verzet onder bankiers, al voegde hij daaraan toe dat regelgeving momenteel vooruitgang boekt. ‘Toch is het vaak zo dat wanneer bankiers klagen over regulering, zij de impressie geven aan mensen dat financiële crises nu een onderdeel vormen van het verleden. Daarnaast wekken ze daarmee de indruk dat ze tijdens de voorgaande crisis totaal geen rol hebben gespeeld’, aldus Fischer. Hij benadrukte dat hij vond dat individuen gestraft zouden moeten worden voor financieel wangedrag.
Fischer achter QE
Het is, zo zegt Fischer, overigens niet duidelijk of de overheid alle noodzakelijke middelen heeft om alle financiële crises in het vervolg te voorkomen en de Federal Reserve kan daarbij weleens de rentetarieven nodig hebben om financiële instabiliteit te voorkomen. Fischer maakte verder van de gelegenheid gebruik om te zeggen dat econometrische data aantonen dat het post-crisisbeleid van kwantitatieve verruiming van de Fed, heeft gewerkt. Fischer zei verder dat hij vindt dat de wereldeconomie nog altijd erg langzaam groeit en dat vertrouwen in het financiële systeem en de groei van de economie nog erg wankel is. >> Profiteer met deze tips van elke markt <<