beurs Hugh Hendry

Hugh Hendry is weer terug van weggeweest. De excentrieke hedge fund manager behaalde in 2008 een rendement 31%. Vervolgens was hij een veel geziene gast in de media. Maar na dat goede jaar verdiende hij tijdenlang geen geld voor beleggers. Sinds halverwege vorig jaar zit zijn Eclectica fonds echter weer in de lift met een stijging met 30%. Hendry’s long US dollar & Treasuries (staatsobligaties) pakten goed uit na de Jackson Hole conferentie in augustus.

QE: good for you, good for me

In een uitbreid interview met Bloomberg TV geeft Hendry zijn visie op de wereld. Over QE:

In 2009 was de VS de basket case qua economie. Het ging slecht. Toen kwam de QE. Vandaag de dag steunt de wereld op de robuuste en superieure groei in de Amerikaanse economie. Maar QE steelt andermans economische lunch. Bijvoorbeeld van China, wat het spiegelbeeld is van de VS. Dat ging van 10% groei naar een discutabele 7% nu.

Maar de Amerikanen trappen hebben de voet van het gaspedaal gehaald.

Dat betekent dat de rest van de wereld weer een groter deel van de economische groei pakt. Daarom wil ik aandelen hebben buiten de VS: in Europa, in Japan, ja zelfs in China. Hetzelfde mechanisme van groeiverplaatsing uit de VS impliceert een hogere dollar en lagere rentes. Vandaar mijn positie in dollars en Treasuries.

Op dit moment heeft Hendry winst van tafel gehaald in die laatste twee posities. Hij ziet de rentes wereldwijd nu als redelijk.

Ja, 16 basispunten op de Bund was te laag. Maar nu? Ik denk dat tussen de 75 en 125 basispunten fair is. Hetzelfde voor Treasuries na de rentestijging die we sinds eind januari zagen.

Bullish op aandelen

Hendry zit nu vol in aandelen.

We zitten in een bullmarkt. We zitten in een gouden, vriendelijke periode voor aandelen. Het is voor de mij echt de asset class om nu in te zitten. De centrale banken wereldwijd beginnen het te snappen. Eerst werkten ze elkaar tegen. Alleen de Fed en BoE deden aan QE. Maar na de ineenstorting van de olieprijs is het Duitse dogma van ‘goede deflatie’ van tafel. Eindelijk doet de ECB mee. China doet mee. Japan is zich bewust van fiscale fouten. Ze spelen als één team. En dat is goed voor aandelen.

En aandelen hebben wat goed te maken.

Obligatiebeleggers hebben het de laatste decennia vele malen beter gedaan dan aandelen gewogen op volatiliteit. Hoe is dat mogelijk? We hebben zoveel goede dingen gezien. De rentes waren gewoon veel te hoog. Het rendement op relatief veilig vreemd vermogen was veel te hoog. Nu zijn de rentes eindelijk goed. En krijgen degenen die het risico lopen, met beleggingen in het eigen vermogen van ondernemingen, eindelijk loon naar werken.

Fedspeak?

Wat betreft de Fed:

De hyperactieve marktobsessie over de Fed-toespraken en de herinterpretaties.. zijn pure ruis. Om de rentes te handelen vind ik Franse radiozenders veel nuttiger. 

<<< Deze kleine sector belooft een industriële revolutie >>>